اقتصاد اسلامی چیست؟ آیا اقتصاد اسلامی وجود دارد؟ در ادامه با وب سایت رزمندگان همراه باشید. دین و اقتصاد دو مفهوم نزدیک به یکدیگر هستند. از نظر تاریخی نیز بین اقتصاد و دین تفکیکی وجود ندارد و از همان ابتدای تاریخ پیشه وران و روحانیون از یک طبقه درهمتنیده بوده اند. دین اسلام، دینی است […]
اقتصاد اسلامی چیست؟ آیا اقتصاد اسلامی وجود دارد؟ در ادامه با وب سایت رزمندگان همراه باشید.
دین و اقتصاد دو مفهوم نزدیک به یکدیگر هستند. از نظر تاریخی نیز بین اقتصاد و دین تفکیکی وجود ندارد و از همان ابتدای تاریخ پیشه وران و روحانیون از یک طبقه درهمتنیده بوده اند.
دین اسلام، دینی است که سعادت دنیا و آخرت انسان را هدف خود قرارداده است؛ و این امر اقتضا میکند تا اسلام راه و روش کسب درآمد حلال و فعالیت اقتصادی سنجیده را نیز بیان دارد. این راه و روش بهخوبی در بطن آیات قرآن و کلام معصومین ذکر شده و شایسته است تا فقها و اندیشمندان به استخراج دقیق و مدون سازی کامل آن بپردازند تا بتوان مکتب اقتصاد اسلامی را بهعنوان مکتبی مستقل و قابل دفاع به جهانیان عرضه داشت.
اندیشمندانی که به بررسی اسلام می پردازند، بهخوبی در مییابند که اسلام در برخورد با مسائل اقتصادی دو تفاوت جدی با دیگر ادیان دارد: اول این که حجم بسیاری از احکام و شریعت و مبادی و اصول در مورد اقتصاد وجود دارد که جمعاً نظام اقتصاد اسلامی را شکل میدهند. دوم اینکه سخنان بسیاری وجود دارد که در نهایت به داده های عینی ختم شده و فهم رفتار اقتصادی جامعه و افراد را ممکن میسازد.
برای آشنایی بیشتر با مبانی نظری اقتصاد از دید حضرت امام اینجا و اینجا کلیک کنید.
اقتصاد اسلامی
قرآن و سنت شامل بسیاری از گزاره های توصیفی است که به تحلیل اقتصادی کمک میکند. به این گزاره ها در علم اقتصاد قوانین علمی اقتصاد گفته میشود. گوشه ای از این گزارهها را میتوان در آیه ۱۴ سوره آل عمران، آیه ۷۶ سوره نحل، آیه ۲۷۶ سوره بقره، آیه ۴۷ سوره یس، آیه ۸ سوره عادیات و در بسیاری از آیات و احادیث دیگر مشاهده کرد.
اقتصاد اسلامی شامل ویژگی ها و نهادهای اصلی اقتصاد است که قرآن و سنت به آنها اشاره کرده است. اقتصاد اسلامی علم بررسی رفتار اقتصادی انسان از دو منظر وحی و تجربه انسانی میباشد.
محور اقتصاد اسلامی
اقتصاد اسلامی با توجه به فلسفه خود، دارای سه محور اصلی است که تمام اصول و قواعد آن را تحت تأثیر و پوشش قرار میدهد.
محورهای اقتصاد اسلامی:
اول: خدا واحد و متعالی است و این جهان مادی تماما متعلق به اوست: در این محور اصولی همچون توحید، وابستگی جهان به خداوند و ایمان به معاد و رستاخیز بحث میشود.
دوم: اصول عامه اقتصاد اسلامی: در این محور اصولی همچون مالکیت، آزادی اقتصادی، توازن و عدالت مورد بحث و تحلیل قرار میگیرد.
سوم: قواعد راهنما و مؤثر بر فعالیت و رفتار اقتصادی: در اینجا قواعدی مطرح میشود که اصول اساسی اقتصاد اسلامی را به اجرا درآورده و مدیریت کند. اصولی همچون تحریم ربا، زکات، تأمین مالی، ضمان اجتماعی، ارث و تنظیم گری بازار در این محور مورد بررسی قرار میگیرد.
اهداف اقتصاد اسلامی و میزان جهانشمولی آن
منظور از اهداف عام مکتب اقتصاد اسلامی، خطوط و مبانی عامی است که زیربنای این مکتب قرار گرفته و تمام اصول این مکتب در پی دستیابی به این مبانی و اهداف شکل میگیرد.
برخی از اهداف عام این مکتب عبارت است از: تأمین سعادت دنیا و آخرت انسان، برقراری عدالت، ظلمستیزی، مبارزه فقر، مبارزه با رشوه و ربا، احترام به کرامت و حقوق مردم، مشارکت عمومی، عمران و آبادانی، اصالت دادن به کار و تلاش و تولید، مبارزه با سرمایهداری، مبارزه با اسراف و تجمل و در نهایت سربلندی جامعه.
چنانچه در کشف حقیقت و رفتارهای اقتصادی از مبانی اسلامی استفاده شود، میتوان به روش جدیدی رسید. علم اقتصاد با روشی مبتنی بر مبانی و اصول معرفتی اسلام، میتواند به وصف، تبیین و پیش بینی اقتصاد و رفتار اقتصادی در جوامع مسلمان و غیرمسلمان بپردازد. این به معنای جهان شمولی این مکتب نیست؛ چرا که در جهان تعدد مکاتب وجود دارد و هر مکتب برگرفته از ارزش و اندیشه ای خاص است.
علم اقتصاد خواهد توانست با بهره گیری از اصول اقتصاد اسلامی، در جوامع مسلمان به نتایج متفاوتی در مقابل جوامع غیرمسلمان دست یابد.