عملیات مرصاد
عملیات مرصاد

یکی از بزرگ ترین عملیات های ایران و عراق، عملیات مرصاد است. بدون شک در دوران دفاع مقدس عملیات های بزرگی به وقوع پیوست که نتیجه آن پیروزی های پی در پی در برابر رژیم بعث عراق بود. در واقع خلق این عملیات های بزرگ نتیجه ی هم دلی و شجاعت تمام رزمندگان اسلام بوده […]

یکی از بزرگ ترین عملیات های ایران و عراق، عملیات مرصاد است. بدون شک در دوران دفاع مقدس عملیات های بزرگی به وقوع پیوست که نتیجه آن پیروزی های پی در پی در برابر رژیم بعث عراق بود. در واقع خلق این عملیات های بزرگ نتیجه ی هم دلی و شجاعت تمام رزمندگان اسلام بوده که باعث حیرت تمام جهانیان حتی در زمان کنونی شده است. یکی از عملیات های دفاع مقدس که همواره یاد آن هیچ وقت فراموش نمی شود، عملیات مرصاد است. در این عملیات بزرگ و به یاد ماندنی رزمندگان اسلام با لطف خداوند توانستند تعداد بسیار زیادی از اعضای کادر تشکیلاتی منافقان را به اسارت در بیاورند و سر انجام چهره کفر و نفاق توسط نیروهای انقلابی در هم شکسته شد. در این عملیاتی که منافقان آن را فروغ جاویدان نام نهاد بودند وحشی گری بسیار بزرگی رخ داد که نمونه های آن را در کمتر جنگ معاصری شاهد بوده ‌ایم.

مرصاد یکی از بزرگ ترین عملیات های ایران و عراق

این مطالب مقدمه ای بود برای آن که شما دوستان عزیز با یکی از عملیات های دفاع مقدس یعنی عملیات مرصاد آشنا شوید. در ادامه همراه ما باشید تا به طور کامل در باره این عملیات صحبت نماییم.

نحوه انجام عملیات بزرگ مرصاد

بدون شک عملیات مرصاد یکی از مهم ترین عملیات های دفاع مقدس بود که، پاتک نیرو ‌های نظامی ایران در پاسخ به عملیات فروغ جاویدان است. پنجم مرداد ماه ۱۳۶۷ آغاز عملیات مرصاد ، با رمز (یا علی) و برای مقابله با نیرو‌ های سازمان مجاهدین خلق در منطقه خاصی از کشور یعنی اسلام ‌آباد غرب و کرند غرب در استان کرمانشاه بود، آغاز شد. نحوه انجام عملیات مرصاد به این شکل بود که نیرو ‌های نظامی ایران ابتدا سد راه ستون کردند. سپس نیرو‌ های هلی برد را در پشت سر مجاهدین پیاده کردند. در این زمان بالگرد ‌های هوا نیروز ارتش ایران  با سلاح‌ های ضد تانک به ستون زرهی مجاهدین یورش بردند و هواپیما‌ های f4 نیروی هوایی هم ستون زرهی مجاهدین را بمباران کردند. در آخر نیرو ‌های زمینی سپاه به باقی‌ مانده نیرو ‌های مجاهدین حمله کردند.

شهید شیرودی یکی از بزرگ ترین فرماندهان عملیات های دفاع مقدس

شب پیش از عملیات، شهید صیاد شیرازی فرمانده عملیات مرصاد، تعریف می کند که : «شبانه خودم را با یک فروند هواپیمای فالکون، به کرمانشاه رساندم و صحنه پیشروی دشمن را از نزدیک مشاهده کردم و متوجه اوضاع شدم. چنان جو پریشانی و اضطراب در مردم ایجاد شده بود که سراسیمه از خانه بیرون آمده بودند. از طرفی جاده کرمانشاه به بیستون از خودرو هایی که در انتظار جا به جایی بودند مملو بود و ترافیک سنگینی ایجاد شده بود. بر این اساس با یک فروند هلی ‌کوپتر از فرودگاه به سمت یکی از قرارگاه‌ های تاکتیکی سپاه پاسداران مستقر در طاق بستان حرکت کردیم، نیمه شب چهارم تیرماه بود و تا ساعت یک و نیم نتوانستیم ماهیت دشمن را بدست آوریم که چه کسی است همین طور در حال پیشروی است… ساعت ۵ به پایگاه رفتم. همه را آماده و مهیا برای توجیه دیدم. پس از توجیه خلبانان تأکید کردم، وضعیت خیلی اضطراری است چاره ‌ای نداریم. هلی‌ کوپتر های کبری باید آماده باشند. یک تیم ارتش آماده شد تا ابتدا خودم با یک هلی‌ کوپتر ۲۱۴ برای شناسایی دقیق و هماهنگی به سمت مواضع حرکت کردم و به این ترتیب اولین عملیات را علیه نیروهای مهاجم و منافق آغاز کردیم.»

به هر حال منافقان به وسیله ارتش بعث صدام در یک حرکت و عملیات مشترک از محور سر پل ‌ذهاب به جاده کرند غرب و اسلام‌ آباد غرب ورود پیدا کردند و با سازماندهی که در اسلام آباد غرب انجام شده بود به مقصد باختران، همدان، قزوین، کرج و تهران حرکت کردند و این عملیات با پشتیبانی نیرو های عراقی در شب و روز اول روی خطوط جاده در حرکت بودند، اما…  اینجا بود که قوای رزمندگان اسلام در یک منطقه استراتژیک در تنگه چهار زبر راه بر دشمن خائن مسدود کردند.

شایان به ذکر است، در عملیات مرصاد دشمنی که فقط روی جاده آسفالت آرایش پیدا کرده بود از نیمه روز اول به بعد متحمل خسارت فراوانی شد و در شرق اسلام‌ آباد غرب نیرو های اسلام موفق شدند در یک مرحله تلفات بسیار زیادی از دشمنان منافق بگیرند. زمانی که منافقان عقبه خود را ناامن دیدند، نیروی بیشتری را برای هجوم به سمت نیروهای ایرانی وارد کردند و نیروهای اسلام هم با یک آرایش قوی از سه محور با منافقان درگیر شدند.

لشکر ۲۷ رسول‌الله (ص) از محور جاده ملاوی، خرم ‌آباد و اسلام ‌آباد راه را بر دشمن مسدود کرد و توسط تیپ مسلم بن عقیل و تیپ نبی ‌اکرم(ص) از محور ایلام اسلام ‌آباد غرب دشمن متحمل خسارات فراوانی شد و با تاکتیک فرار به کوهستان از روی جاده موضع خود را ترک کرد.

شکست عملیات فروغ جاویدان

شکست منافقان در عملیات مرصاد

نتیجه این عملیات که در واقع یکی از مهم ترین عملیات های دفاع مقدس بود یعنی فروغ جاویدان جز شکستی گسترده چیزی برای رهبری سازمان نداشت. مجاهدین در این عملیات ۱۳۰۴ نفر کشته داد. تعداد مجروحین  نیز بالغ بر ۱۵۰۰ نفر برآورد شد که ۷۰۰ نفر آنان معالجه سرپایی و سطحی داشتند و ۸۰۰ نفر بستری و بعضاً جان سپردند. براساس اعترافات دستگیر شدگان و عکس ‌هایی که از بعضی از اجساد شناسایی شده تهیه شد از مجموع ۵۱ نفر هیئت اجرایی سازمان (مرکزیت) حداقل ۳۳ نفر از آن ‌ها در صحنه عملیات حضور داشتند که ۱۶ نفر آنان کشته شدند.

تجهیزات منهدم شده سازمان در عملیات، ۶۱۲ خودرو از انواع مختلف، ۷۲ تانک و زره‌پوش، ۲۱ توپ ۱۲۲ میلی ‌متری و ۵۱ تفنگ ۱۰۶ میلی‌متری بود که عمدتاً بدون خودرو حمل کننده بودند. آمار غنایم این عملیات نیز حدود ۵۰۰ دستگاه انواع خودرو مقادیر زیادی تجهیزات انفرادی و جمعی بود. تنها پیامد مثبت این عملیات از جمله عملیات های ایران و عراق بود که یکی از محورهای اساسی در مانور تبلیغاتی و ژست تشکیلاتی آنان پیشروی‌ نیروهای سازمان تا حوالی کرمانشاه بود و همیشه روی این مطلب مانور تبلیغاتی می ‌دادند.

سر انجام مرصاد که یکی از بزرگ ترین عملیات های ایران و عراق بود با شکست نیروهای مجاهدین به انجام رسید اما برخی از اعضای سازمان در مناطقی از اسلام ‌آباد و کرند مخفی شده و به امید نیروی تازه ‌نفس منتظر مانده بودند که نیروهای ارتش ایران با کشف خانه به خانه مخفیگاه این بخش از نیرو‌ ها را به شکلی ضربتی و کاملا هوشیارانه طی دو روز پایانی عملیات پاکسازی نمودند. همچنین در تاریخ ۸ مرداد ماه، چند گردان از نیروهای لشکر انصار الحسین (ع) اقدام به پاکسازی روستاهای اطراف شهر و ارتفاعات مجاور کردند و با این حرکت پرونده عملیات مرصاد که یکی از بزرگ ترین عملیات های دفاع مقدس بود، به طور کامل و برای همیشه بسته شد.