انقلاب اسلامی
انقلاب اسلامی

انقلاب اسلامی بدون شک از مهم ‌ترین و تأثیرگذارترین رویدادهای سیاسی و اجتماعی جهان در قرن بیستم می توان به پیروزی انقلاب اسلامی ایران اشاره داشت. انقلابی که پشتوانه مردم توانست با تغییر رژیم و قطع وابستگی کشور به قدرت‌ های سلطه ‌گر قدمی اساسی و تاریخی در به وجود آوردن  استقلال ملی و آغاز […]

انقلاب اسلامی

بدون شک از مهم ‌ترین و تأثیرگذارترین رویدادهای سیاسی و اجتماعی جهان در قرن بیستم می توان به پیروزی انقلاب اسلامی ایران اشاره داشت. انقلابی که پشتوانه مردم توانست با تغییر رژیم و قطع وابستگی کشور به قدرت‌ های سلطه ‌گر قدمی اساسی و تاریخی در به وجود آوردن  استقلال ملی و آغاز روند پیشرفت گام بردارد. انقلاب اسلامی با شعار هایی همچون «استقلال، آزادی، جمهوری اسلامی» و «نه شرقی، نه غربی، جمهوری اسلامی» در تمام جهان شناخته شود و همچنین به الگویی از قیام‌ های مردمی براساس ارزش‌ های الهی را در تمام کره ی خاکی و به صورت ویژه جهان اسلام به وجود آورد.

انقلاب اسلامی متشکل از تمام اقشار جامعه

بسیار از افراد صاحب نظر اعتقاد دارند که هر انقلابی همانند آتشفشان یا زلزله تأثیرات کم و بیش منطقه ‌اى و بین ‌المللى دارد و براى ایجاد عمق استراتژیک خود، پیامى را عرضه می ‌کند. هر چه پیام انقلاب پر جاذبه ‌تر باشد، انسان ‌هاى بیشترى به پذیرش و حمایت و الگو پذیرى از آن روى می ‌آورند.

حزب جمهوری اسلامی این پیام را به دنیا عرضه می کند که بسیج ‌کننده‌ ترین ایدئولوژی ‌ها اسلام است و اسلام مکتبى است که نه تنها توانایى سازماندهى یک مبارزه عظیم را دارد، بلکه در دوران پیچیده عصر ماشینى با همه معارضه‌ ها و تضاد هایى که سیاست ‌هاى جهانى دارد، قادر به حل مشکلات جامعه و اداره آن بوده و بقا و ماندگاری ‌اش را تضمین  می کند.

پس براى شکل‌ گیرى هر انقلابی یک عنصر فکرى و دو عامل انسانى مورد نیاز است. عنصر فکرى همان ایدئولوژى و مکتبى است که انقلاب بر پایه آن استوار می ‌گردد و عنصر انسانى نیز یکى‏ مردم و دیگرى رهبرى است. هر گاه این سه عنصر در کنار هم قرار گیرند و جهت ‌گیرى یکسان داشته باشند، انقلاب شکل می‌ گیرد. بدیهى است هر چه قوت این سه رکن بیشتر باشد، سرعت شکل‌گیرى و پیروزى انقلاب نیز بیشتر خواهد بود. بنابراین، ارکان انقلاب اسلامی در سه عنصر زیر بیان می ‌شود.

مکتب

حزب انقلاب اسلامی بر پایه اندیشه، جهان ‌بینى اسلامی و پایبندی به خون شهدا استوار است. تفسیر انسان، تفسیر تاریخ، تحلیل حوادث حال و گذشته و آینده، تفسیر طبیعت، تبیین همه علایقى که انسان را با دنیاى بیرون از وجود او مرتبط می کند و نیز فهم و درک آدمى از وجود خود و همه چیز هایى که نظام ارزشى جامعه را می ‌سازد و آن ‌را بر اداره مطلوب خود قادر می ‌سازد، از این جهان ‌بینى الهى ریشه و مایه می ‌گیرد.

اساسی‌ ترین مبناى جهان ‌بینى الهى و اسلامی، اصل توحید به معناى اعتقاد به وجود خدا و قدرت غیبى او و حاکمیت علم، قدرت، عزت، جلال، جمال مطلق، اراده و مشیت او بر هستى است‏ و همه امور دیگر به نحوى به توحید باز می ‌گردند. یکى از نکات برجسته و قابل توجه در زمینه انقلاب اسلامی این است که دین اسلام سازنده فرهنگ ملى می ‌باشد و به همین‏ جهت امورى نظیر جهاد، شهادت، پیروى از انسان با تقوا و عادل، بیزارى از ظلم و ظالم، اتحاد و همبستگى، توکل به خدا و … در متن این فرهنگ قرار دارد و خمیر مایه حرکت انقلابی مردم و پیروزى آنها را به ارمغان می ‌آورد.

رهبر

رهبری مقتدر برای هدایت  انقلاب اسلامی

از نظر رهبری نیز حزب انقلاب ایران بار دیگر تمایز آفرین است و از سوی دیگر موید توده ‌ای ‌ترین انقلاب دنیا است. به این معنا که طبقه حامی و پیرو رهبر انقلاب، بسیار فرا گیر هستند و فقط قشر محدودی از رهبری حمایت نکردند. از لحاظ رهبری، حزب انقلاب اسلامی ایران منحصر به فرد است، اگر نگاهی تطبیقی و قیاسی در این حوزه داشته باشیم شاهد هستیم که در انقلاب فرانسه رهبری واحد و قاطعی نبود و یا اینکه در پیشانی و راس انقلاب روسیه نیز یک رهبر حزبی قرار داشت.

انقلاب شکل گرفته در مصر در زمان عبدالناصر نیز اساسا تهی از ویژگی های انقلاب بود و به الگوی کودتای نظامی نزدیک ‌تر بود اما در پیشاپیش انقلاب و مردم انقلابی ایران، رهبری قرار داشت که از پایگاه یک مرجع تقلید مردمی و اسلامی سخن می گفت و با جمهور مردم رابطه دینی و سیاسی داشت و به نحوی الگوی امامت در راس انقلاب ایران قرار داشت که از این نظر نیز از سایر انقلاب های دنیا نیز متمایز است.

شما باید دانید که رهبری انقلاب ایران یعنی امام خمینی(ره) نه تنها اسلام بلکه سایر ادیان الهی و آسمانی را نیز احیا، کرد و دین را وارد عرصه رهبری و هدایت جامعه نمود و به مردم جرات اظهار باورهای دینی و اعتقادی خود را داد.

در آن زمان و شرایط سخت و دشواری که به تدریج اصول و مبانی دینی با تلاش حکومت های طاغوت فراموش می شد و مکتب ‌های مادی دین را ناکار آمد تبلیغ می ‌کردند و هر روز هویت دینی و دین مداری کم‌ رنگ ‌تر می ‌شد تا جایی که در برخی از جوامع حتی افراد متدین نیز حفظ باورهای دینی و ارزش ‌های اسلامی خجالت می ‌کشیدند و پرده پوشی می‌ کردند.

در چنین شرایط سخت و دشواری، نهضت امام خمینی(ره) تحول عظیمی در سطح جهانی ایجاد کرد و با تکیه بر قدرت بی نهایت الهی، ایمان به خدا و ایدئولوژی اسلامی، ماهیت این اوضاع بد سامان داد و با تبدیل به ماهیت اسلامی و دینی مبدل ساخت و فرمود: مقصود این است که اسلام، احکام اسلام، احکام جهانگیر اسلام زنده به شود و پیاده به شود و همه در رفاه باشند؛ و همه آزاد باشند، همه مستقل باشند.

مردم‏

مردم پایه های انقلاب اسلامی

بزرگ ‌ترین اهرم پیش برد حزب جمهوری اسلامی، حضور عظیم مردم در عرصه‌ هاى انقلاب است. به این دلیل که اسلام بیشترین حق را در اداره نظام‌ هاى اجتماعى به مردم می ‌دهد و هر دستگاه حاکم را یک دستگاه خدمت‌ گزار براى مردم می ‌داند. همچنین مردم تشکیل‌ دهندگان و به وجود آورندگان یک نظام اسلامی هستند. و در آخر دخالت و نظارت مردم بیشترین تضمین را براى حفظ یک نظام اسلامی از انحراف می کند.

ویژگی های انقلاب اسلامی

در این قسمت قصد داریم تا شما دوستان عزیز را با ماهیت و جنبه های مختلف حزب انقلاب اسلامی آشنا نماییم. پس پیشنهاد می کنم در ادامه همراه ما باشید.

انقلابی با مشارکت بالای سیاسی

یکی از ویژگی های انقلاب های مهم در دنیا این است که معمولا غلظت حضور یکی از اقشار در شکل ‌گیری و پیروزی انقلاب نسبت به سایر اقشار پر رنگ ‌تر است. برای مثال اگر انقلاب فرانسه را به عنوان الگوی موردی تحت بررسی قرار دهیم شاهد هستیم که مشارکت اشراف و معدودی از نخبگان زمینه‌ ساز پیروزی انقلاب شده است؛ اما انقلاب ایران از حیث نوع و تنوع اقشار مشارکت کننده یک نمونه بکر در دنیا محسوب می ‌شود که بخش وسیعی از قشر های مردمی اعم از اقشار بازاری و روحانیون و دانشجویان را به عرصه آورده است.

باید بدانید که نکته تمایز بخش که باعث شد تا انقلاب ایران را به عنوان یکی از بزرگترین انقلاب های دنیا مورد تصدیق قرار ‌دهد، این است که پیروزی و استقرار انقلاب در نقاط دیگر دنیا مبتنی بر خلأ قدرت سیاسی بوده و در واقع انسجام و یکپارچگی نیروهای مختلف تاثیر چندانی در برتری انقلاب نداشته و صرفا خلأ قدرت زمینه ‌ساز انقلاب بوده، حال آنکه در انقلاب ایران کاملا عکس این مسئله مصداق دارد و حضور پرشور و یکپارچه نیروهای مختلفی بوده که زمینه ‌ساز پیروزی و استقرار و نهادینه سازی انقلاب اسلامی را فراهم کرده است

آزادی

مساله حـریت و آزادی از مسأل اساسی و اصولی اسلام بوده و با تـبعیض های طبقاتی و به بردگی کشاندن انسان سخت مخالف است لذا به هـمه انسان ها اعلام می دارد که خداوند انسان ها را آزاد آفریده است. انسان نباید خود را عـبد و بـرده دیگران قرار به دهد و اگر کسی خواست ملتی را به بردگی بـه کشاند، آن مـلت بـاید بـه هـر طـریق مـمکن خود را از چنگ بــردگی آزاد نـماید، به همین دلیل حضرت علی در وصیتی که برای فرزندش امام مجتبی علیه السلام آماده کرده است، می فرماید: و لا تکن عبدغیرک وقد جعلک الله حرا.

همچنین حضرت علی در نـامه خـود به مالک اشتر حاکم مصر می نویسد که مبادا آزادی را از مـردم سلب نمایی، دل را از محبت توده مردم پرکن، بر آنان مـهرورز و بـا آنـان نرم باش. مبادا همچون درنده ای شکار افکن به ریختن خون آنان پردازی چرا که آنان دو دسته اند:

یـا در دیـن بـا تو برادرند و یا در آفرینش با تو برابر. اگر از آنـان لغزشی سر زد (اگرمی خواهی خدا بر تو ببخشاید) تو نیز آنان را بـبخش. بـه مـردم جرئت و شهامت حرف زدن را بده تا بتوانند حـق شان را از تو مطالبه نمایند و میدان را برای اعتراض آنان باز گذار چون رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم فرمود: امتی که در بین آنان حق ناتوان بی نگرانی و ترس از توانایان گرفته نشود هرگز رستگار نخواهد شد.

و یا وقتی که مجاهدان صدر اسلام در قادسیه با لشکر رستم فرخ زاد فـرمانده سـپاه ایران رو بـه رو می شود رستم، شب اول زهره بن عبدالله سـرکرده سـپاه اسـلام را بـه نزد خود طلبیده و به او پیشنهاد صلح مـی دهد و بـه ایـن صـورت که پولی گرفته و بر گردند و این پیشنهاد مـورد قــبـول فـرمـانده سـپـاه اسـلام قـرار نـمی گیرد و پـس از گفتگو های بسیار رستم از فرمانده اسلام می خواهد که هدف از دین شما چـیست؟ درباره آن قدری برای ما توضیح بده، زهره بن عبدالله گفت:

اسـاس دین ما بر دو چیز است: یکی شهادت به یگانگی خدا، دوم شهادت بـه رسـالت مـحمد بن عبد الله صلی الله علیه و آله و سلم، رستم مـی گوید: ایـن کـه عـیب نـدارد دیـگر چه؟ گفت: دیگر آزاد ساختن بـندگان خـدا از بـندگی انسان های همانند خود و دیگر آن که همه انـسان ها از یـک پـدر و مـادرند لـذا هـمگان بـا یکدیگر برادر و خـواهر هستند، پس کسی حق استعمار و استثمار دیگری را ندارد و این است اصل آزادی در اسلام که اساسش بر نفی بردگی و استثمار است.

اسـلام در بـعد اقتصادی نیز سرآمد مذاهب و مکاتب دیگر است و امـوراقتصادی در روایـات مـا بـه عنوان یکی از ارکان دین و زندگی دنیا به حساب آمده که اگر ثروت مندان به آن توجه نکنند و به فکر ضعفا و مـستمندان نباشند، یـک پایه آن منهدم می شود و فقر مالی در کلام امیرالمو منین علیه السلام به عنوان مرگ بزرگ دانسته شد و در خطبه شـقشقیه حضرت یـکی از عـوامل پذیرش مقام خلافت را این جهت معرفی فـرموده است که خداوند از علما و دانشمندان هر قومی تعهد گرفته است که بر شکم بارگی ظالم و گرسنگی مظلوم صبر نکنند و مهمتر از آن خطاب به مالک اشتر حاکم او در مصر است، هم در رابطه با تجار و بازار و صاحبان صنایع سفارش اکید داشته و هـم در رابطه با مستمندان جامعه که فرمود : الله فی الطبقه الـسفلی من الذین لاحیله لهم فی المساکین و المحتاجین واهل البو سی و الزمنی… بنابراین اگـر انقلاب ملت ایران ماهیتی اسلامی دارد، پس شـامل سـیاست و اقتصاد و عقیده نیز هست.

انقلابی از جنس مردم

انقلاب اسلامی متشکل از تمام اقشار جامعه

دوستان عزیز باید به این مسئله توجه داشته باشید که د انـقلاب اسلامی همه اقشار از غنی و فقیر از شهری و روستایی و همچنین دانشجو از بازاری و کشاورز همه و همه شرکت داشته اند و به همین دلیل رمز مـوفقیت رهـبری انـقلاب در همین اسلامی بودن انقلاب بود. اگر سخن از آزادی و سـیاست بـود و اگـر سخن از اقتصاد و امور مالی بود ویا امـور دیـگر همه و همه تحت تعلیمات اسلام و با استناد به آیات و روایـات اهـل بیت علیهم الـسلام بود وگرنه اگر رهبری انقلاب سخن از آزادی یـا مـسأل اقـتصادی بـه شیوه مـکاتب شرقی یا غربی می داشت یقینا از چنین موفقیتی برخوردار نمی شد.

جمع بندی

پایبندی به خون شهدا و انقلاب اسلامی

در این مقاله سعی کردیم حزب انقلاب اسلامی ایران را از زوایای مختلف بررسی نماییم. از جمله اینکه کمتر انقلابی در دنیا می ‌توان یافت که ویژگی های نهفته در حزب انقلاب اسلامی را داشته باشد؛ ایدئولوژی، رهبری و حضور مردمی به عنوان مثلث تئوریک انقلاب‌ ها نیز در حزب جمهوری اسلامی بیش و کم مصداق پیدا کرده و سعی کردیم به این موضوع نیز بپردازیم. از سوی دیگر شما می دانید که حضور مردمی و توده ‌ای حزب انقلاب اسلامی حتی سبب شگفتی متفکران و تحلیل‌ گران غربی نیز شده تا آن جا که کسی چون فرد هالیدی معتقد است که حزب جمهوری اسلامی ایران، بزرگ ‌ترین انقلاب تاریخ از منظر به صحنه آوردن توده‌ های مردمی به صحنه است. همچنین باید بدانیم که این انقلاب را مدیون فداکاری های بسیاری از افراد هستیم و برای حفظ آن باید همه افراد مبنای عملکرد خود را بر پایبندی به خون شهدا قرار بدهند.