عملیات مروارید ، شجاعت روزهای جنگ
عملیات مروارید ، شجاعت روزهای جنگ

شرح عملیات مروارید: یکی از عملیات‌های نیروی دریایی ایران به نام عملیات مروارید در جنگ ایران و عراق بوده است. این عملیات به منظور بمباران بندر ام قصر و سکوهای نفتی عراق به نام البکر و الامیه در سالحل اروند رود ایجاد شده بود. عملیات مروارید تا حدودی به موفقیت انجامید. زیرا نیروی دریایی عراق […]

شرح عملیات مروارید:

یکی از عملیات‌های نیروی دریایی ایران به نام عملیات مروارید در جنگ ایران و عراق بوده است. این عملیات به منظور بمباران بندر ام قصر و سکوهای نفتی عراق به نام البکر و الامیه در سالحل اروند رود ایجاد شده بود. عملیات مروارید تا حدودی به موفقیت انجامید. زیرا نیروی دریایی عراق آسیب‌های زیادی دید. در این عملیات قایق‌های موشک انداز و ۷ فروند شناور غرق شدند. تعدادی از نیروهای عراقی شامل یک بالگرد سوپر فرلون و ۶ فروند میگ-۲۳ و … سرنگون شدند. این سکوهای نفتی برای عراق اهمیت خیلی زیادی داشت. زیرا عراق از طریق سکوهای البکر و الامیه نفت خود را صادر می‌کرد. با منهدم شدن این سکوهای نفتی در واقع دور نفت هم برای عراق از طریق دریا مسدود شد. پس به این ترتیب عملکرد کشتی‌های عراق برای صدور نفت از طریق دریا توسط رزمندگان اسلام متوقف شد.

چگونگی صدور نفت عراق بعد از شکست در عملیات مروارید:

عراق که در عملیات مروارید شکست خورده بود، به فکر صدور نفت از قسمت‌های دیگر شد تا بخشی از خسارات وارده را جبران کند. برای این منظور به اردن و ترکیه متوسل شد و از آنها درخواست کمک کرد. عملیات مروارید حسابی نیروی دریایی عراق را از پای درآورده بود. حالا عراق برای صدور نفت نیازمند بندر جیهان ترکیه شده بود. عراق سلاح‌های فراوانی برای خود از ایتالیا خریداری کرده بود که بعد از ناکامی در این عملیات نتوانست آنها را به منطقه خود بیاورد.

بهرام افضلی چهارمین فرمانده نیروی دریایی از رزمندگان آن روزهای جنگ بود، طراح و برنامه ریز عملیات مروارید بوده است.

چگونگی انجام عملیات:

حدود ساعت چهار صبح، تکاوران دریایی در ۵ آذر ۱۳۵۹ به سمت سکوی البکر پیش رفتند. تبادل آتش گسترده که بخشی از عملیات بود، صورت گرفت. در این حین تعدادی از عراقی‌ها از ترس خود پا به فرار گذاشتند. تکاوران دریایی بخش جنوبی اسکله را به این ترتیب بدست اوردند و پاکسازی را آغاز کردند. ناوچه‌های عراقی هم در این بین بیرون می‌امدند که البته توسط ناوچه پیکان تعدادی از آنها غرق شدند. در آن حین، نیروهای هوایی هم وجود داشتند و به گونه‌ای نبرد هوایی هم رخ داد. در واقع این جنگنده‌های نیروی هوایی هم به کمک ناوچه‌های جوشن و پیکان آمده بودند. در عملیات مروارید، نیروهای دریایی و هوایی عراق آسیب فراوانی دیدند و خساراتی بر عراق وارد شد. در روز ششم آذر نیروهای ایرانی موفقیت بزرگ در این عملیات را بدست آوردند. زیرا نیروهای مستقر عراق در ترکیه به صورت شبانه اسکله را ترک کرده بودند.

نتیجه عملیات مروارید:

نیروهای ایرانی اسکله را پاکسازی و سپس بمب گذاری کردند تا بعد از ترک آنها، اسکله را بمب گذاری کنند و آن را از بین ببرند. سپس گروه عملیات وارد ناوچه پیکان شدند تا منطقه را ترک کنند. اما چند دقیقه پس از حرکت، ناوچه پیکان مورد اصابت گلوله‌های عراقی قرار گرفت و در نهایت غرق شد. موشک‌ها هم از همان ناوچه عراقی شلیک شدند. این نیروهای عراقی در پشت اسکله البکر پنهان شده بودند.